Při Vašem bádání mezi archivními ročníky čaje pu erh se nezřídka stane, že narazíte na prodejce, který zařadil do nabídky i čaje tzv. „aged oolong“. V českém jazyce jim říkáme archivní oolongy a ani na puerh.cz jsme neodolali jejich kouzlu.

Mezi archivními oolongy můžeme najít čaje zpracované nejrůznějším způsobem – čaje více či méně oxidované; s volnějším lístkem, rolované do kuliček anebo dokonce i oolongy lisované (například čaje Shui Xian nebo Da Hong Pao). Asi se ptáte, jak může vůbec takový čaj zrát. Stejně jako u pu erhu záleží jak na kvalitě výchozího materiálu, tak na tom, čím si čaj prošel během let svého skladování – tedy jak na klimatických podmínkách (zejména relativní vzdušné vlhkosti, teplotě a proudění vzduchu), tak na péči, kterou mu výrobce věnoval – nechal ho jen tak ležet, nebo jej pravidelně tepelně opracovával? Narozdíl od pu erhu zde na zrání čaje nemá podíl proces fermentace, nýbrž oxidace čajových lístků, jíž se archivací pokoušíme docílit. Lehkým pražením se zvýrazňuje aroma čaje, látky chuťově hořké a svíravé se rozkládají a čaj se chuťově zakulacuje. Získáme tedy komplexní čaj s výrazným aroma, hutnějším tělem a sladšími tóny.

Zatímco kvalitních archivních oolongů z kontinentální Číny není na trhu mnoho, čaje z Taiwanu jsou trochu dostupnější a můžeme se zde setkat s čaji jak světlejšího charakteru, u kterých na první pohled nepoznáte jejich stáří, tak s čaji tmavšími, které během zrání procházely pravidelným pražením, a to zcela proměnilo charakter původního čaje. V případě kvalitního archivního oolongu by však tento způsob zpracování měl čaj podtrhnout, nikoliv „zabít“ praženou chutí. Pravidelným tepelným opracováním v rozpětí zpravidla dvou až tří let zde snižujeme relativní vlhkost čaje, pomáháme rozkladu některých katechinů na látky chuťově sladší a zvýrazňujeme aroma.

aged-baozhong-1996-dry-leaf

aged baozhong 1996

Zajímavostí je, že zráním oolongu se zvyšuje množství EGCG (epigallokatechin gallát), což je z vědeckého hlediska jedna z nejefektivnějších složek čaje, u níž byl prokázán protirakovinný potenciál. Je tedy zřejmé, že získat kvalitní archivní oolong asi nebude hračka. Ve snaze napodobit tyto čaje se na trhu bohužel objevují i velmi mladé a chuťově „pečenější“ padělky od některých kreativních prodejců. Nejvíce mne asi pobavila historka o archivním oolongu, který vznikl zapečením v české troubě. Cena původního čaje oním „mistrovským“ zpracováním a nálepkou tradiční pochopitelně značně narostla. Někdy se setkáte i s čaji, u nichž je snaha vyšší relativní vlhkostí navodit zrání podobně, jako je tomu u pu erhů. To však v tomto případě nebývá nejšťastnější nápad.

Archivní oolongy vynikají zpravidla svou bohatou chutí a vůní, které v mnohých případech mohou připomínat sušené ovoce, kakao nebo dokonce některý z ušlechtilejších destilátů. Jiné vynikají neuvěřitelnou květinovostí. Každopádně čaj by na Vás měl působit zralým, harmonickým a uvolněným dojmem a překvapit Vás svou pestrostí a bohatostí. Dopřejte si chvíli klidu a vnímejte jak na vás čaj působí. Rozhoduje zde opět pouze Váš dojem a nezáleží příliš na věhlasu prodejce či domnělé době archivace.

Jak tedy takový „aged oolong“ poznáte? Nedá se nic dělat, nejlepší je ho zkrátka ochutnat! :)  V naší nabídce se takové čaje nacházejí, pokud si přejete objevit tento nepříliš probádaný rozměr čajového světa, zkuste sekci archivní oolong. Zápisky z jejich degustace již brzy naleznete v degustační sekci našeho blogu.  Dobrou chuť.