Odpoledne strávená v čajovně se nezřídka stávají časem setkání a degustace čajů. Nejinak tomu bylo dnes. Milan před pár měsíci dovezl slušný arzenál archivních čajů, načali jsme tedy jeden z nich – Yiwu Tsucha 2000 – 2002.
Jedná se o koláč puerhu o gramáži 400g. Suchý list je větší, šetrně lisovaný, po namočení je patrný zubatý okraj lístků i ochmýření. Čaj obsahuje malé množství tipsů, naopak díky velkým zralým listům působí velmi rustikálně.
V chuti se objevují tóny rašeliny (mezi zúčastněnými bylo hned vidět, kdo se už někdy setkal se skotskou z Islay) a překvapuje nás vyšší až ovocná acidita, která připomíná meruňky. Vůně se vine sladkými hutnými tóny květin, sušeného ovoce, lesního medu a lehkého náznaku fermeže.
Tsucha vyniká ale nejen svou surovou rustikální vůní, ale i svou výdrží. Do malé konvičky jsme vyprázdnili litrovou termosku a pořád neměla dost! Její chuť se naopak velmi příjemně vyhladila a jantarově zlatý nálev postupně získával větší průzračnost. Bavíme se s hosty a čaji dáváme patřičně zabrat.
Tsucha je ale k podobným čajovým dýchánkům vděčný společník – i výraznější (rozuměj déle luhovaný) nálev je stále chuťově velmi zajímavý. Degustaci provází všudypřítomná uvolněná atmosféra, snad je to pověstným čchi čaje, snad je to radostí ze sdílení milého zážitku. Každopádně doporučuji ochutnávat v menší skupince přátel.
Tento čaj je možné zakoupit v našem e-shopu.